Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(37)
Forma i typ
Książki
(37)
Poradniki i przewodniki
(10)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Proza
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Publikacje promocyjne
(1)
Dostępność
dostępne
(45)
nieokreślona
(5)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(30)
Oddział dla Dzieci i Młodzieży
(1)
Wypożyczalnia Filii Piechcin
(8)
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
(10)
Wypożyczalnia Filii Nr 1
(3)
Autor
Aszkiewicz Ewa
(3)
Leśniewski Krzysztof
(3)
Przybylak Zbigniew
(2)
Tarnowska Beata
(2)
Adamczewski Piotr
(1)
Barowicz Tomasz
(1)
Berndt-Kostyrzewska Jolanta ( -2008)
(1)
Broszkiewicz Krystyna
(1)
Bąk Jolanta
(1)
Caprari Małgorzata
(1)
Chodkowski Czesław (1937- )
(1)
Chojnacka Romana
(1)
Czerwińska-Rydel Anna (1973- )
(1)
Damian Agnieszka
(1)
Dorota Próchniewicz
(1)
Dumanowski Jarosław (1967- )
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Fiedoruk Andrzej (1957- )
(1)
Głowacka Karolina
(1)
Iwaszkiewicz Maria (1924-2019)
(1)
Jeż Agnieszka (filolog)
(1)
Kalinowska Wanda
(1)
Kasprzyk-Chevriaux Magdalena
(1)
Kulka Natalia
(1)
Lasocka Zofia (ilustratorka)
(1)
Lemnis Maria
(1)
Molohovec Elena Ivanovna (1831-1918)
(1)
Ochman Paweł
(1)
Przytuła Jolanta
(1)
Seghi Aleksandra
(1)
Siwiec Marcin
(1)
Sulisz Waldemar
(1)
Swulińska-Katulska Aleksandra
(1)
Szymanderska Hanna
(1)
Wieczorek Aneta
(1)
Zagórski Stanisław
(1)
Łuczak Andrzej (sztuki piękne)
(1)
Żywczak Krzysztof
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(21)
2000 - 2009
(7)
1990 - 1999
(1)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
1918-1939
(2)
1901-2000
(1)
1945-1989
(1)
Kraj wydania
Polska
(37)
Język
polski
(37)
Odbiorca
Dorośli
(2)
6-8 lat
(1)
9-13 lat
(1)
Dzieci
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(4)
Temat
Kuchnia polska
(23)
Kuchnia regionalna
(8)
Kuchnia polska regionalna
(6)
Kulinaria
(6)
Kucharstwo
(5)
Kultura stołu
(3)
Ciasta
(2)
Konserwy
(2)
Konserwy mięsne
(2)
Kuchnia włoska
(2)
Marynaty (produkty spożywcze)
(2)
Napoje
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Zupy
(2)
Desery
(1)
Dumanowski, Jarosław (1967- )
(1)
Dziczyzna
(1)
Gotowanie
(1)
Iwaszkiewicz (rodzina)
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kasza
(1)
Kaszotto
(1)
Kluski
(1)
Konserwy rybne
(1)
Książka kucharska
(1)
Książki kucharskie
(1)
Kuchnia kulinarna
(1)
Kuchnia litewska
(1)
Kuchnia polska- Lublin
(1)
Kuchnia rosyjska
(1)
Kuchnia staropolska
(1)
Kuchnia starożytnego Rzymu
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Mięso
(1)
Obyczaje i zwyczaje
(1)
Pieczywo
(1)
Podroby
(1)
Podróże
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Produkt regionalny
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przyroda
(1)
Risotto
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Ryż
(1)
Sosy
(1)
Styl życia
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Tradycja
(1)
Zabytki kultury
(1)
Zwyczaje żywieniowe-Polska-Lublin(region)-historia
(1)
Życie codzienne
(1)
Żywność
(1)
Temat: czas
1501-1600
(1)
1601-1700
(1)
1701-1800
(1)
1801-1900
(1)
1901-2000
(1)
Temat: miejsce
Polska
(4)
Pałuki (kraina historyczna)
(2)
Islandia
(1)
Kujawy (kraina historyczna)
(1)
Liechtenstein
(1)
Norwegia
(1)
Podlasie
(1)
Toskania (Włochy)
(1)
Warszawa
(1)
Świat
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(11)
Przepisy kulinarne
(8)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Poradnik
(2)
Anegdoty
(1)
Biuletyn
(1)
Opowiadania i nowele
(1)
Opracowanie
(1)
Pamiętniki polskie
(1)
Przetwory
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(10)
Etnologia i antropologia kulturowa
(2)
Historia
(2)
37 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
„W kotle smaków“ nie jest typową książką kucharską. To opowieść o dawnej Warszawie, pokazująca jej różnorodność i przepych przez pryzmat odmiennych smaków i zapachów, które się tu wzajemnie przenikały. W stolicy, jak w tyglu smaków, mieszały się obyczaje i przyzwyczajenia mieszkańców pochodzących z różnych stanów, stron kraju i świata. Nie sposób również opowiedzieć o historii kulinarnej miasta, nie wspominając o znanych sklepach, targowiskach, halach targowych, które od wieków zaopatrywały mieszkańców w podstawowe artykuły spożywcze. Dopełnieniem książki jest wędrówka szlakiem niektórych kultowych lokali gastronomicznych, które zapisały się w historii Warszawy. A dla każdego, kto sam lubi gotować, prawdziwą gratką będzie 100 przepisów na przysmaki kojarzące się z dawną Warszawą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kapłony i szczeżuje to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie - poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy "Kapłonów i szczeżui" to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : RM, cop. 2016. - 182 s. : il. ; 24 cm.
Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była zróżnicowana i eklektyczna – łączyła w sobie polską tradycję wyrosłą na gruncie szlacheckim, elementy kuchni kresowej, francuską nutę i zapożyczenia z kuchni żydowskiej. Była wielosmakowa i różnobarwna – jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Przechodziła też gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy, zgodne z zaleceniami dietetyków. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano – tłusto, ciężko i pracochłonnie – choć zapewne bardzo smacznie. Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników, rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na śniadania, obiady i kolacje, na co dzień i od święta – wszystkie możliwe do przygotowania przez współczesnego czytelnika. Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia Iwaszkiewiczów : przepisy i anegdoty / Maria Iwaszkiewicz. - Wydanie II. - Kraków : Znak litera nova, 2019. - 270, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
Niniejszy utwór powstał wskutek kompilacji trzech książek Marii Iwaszkiewicz: Gawędy o jedzeniu, Gawędy o przyjęciach i Z moim ojcem o jedzeniu.
Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Łatwe, praktyczne przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa. Przygotuj w domu dania wymyślone przez Iwaszkiewicza: kurę po literacku albo sałatkę z płytkiego morza. Dowiedz się, jak przyrządzić marynowane rydze, złociste bliny i aromatyczny sos jałowcowy. Poznaj historie spotkań Marii z Krzysztofem Kamilem Baczyńskim, Kornelem Makuszyńskim czy Witkacym.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kuchnia polska. - Wyd. 25. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Ekonomiczne, 1984. - 800 s., 32 tabl. ; 24 cm.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Piechcin
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641/642 P (1 egz.)
Czytelnia
Egzemplarze są obecnie niedostępne
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Dobra Kuchnia)
Na okł. i grzb. podtyt.: zupy, dania główne, desery.
U góry s. tyt. i okł.: Pokaż się z dobrej kuchni.
Kuchnia polska to skarbnica przepisów na dania, których rozmaite smaki są w stanie zaspokoić zarówno tradycjonalistów, jak i osoby lubiące poeksperymentować w kuchni. Zebrane przepisy na zupy i dania główne sprawią, że problem z obmyśleniem menu, zarówno na wykwintne przyjęcie, jak i codzienny posiłek, przejdzie do przeszłości. Kuchnia polska to zbiór wyśmienitych przepisów na pyszne potrawy zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Autorki omawiają szereg kwestii związanych z aranżacją oraz wyposażeniem nowoczesnej i ergonomicznej kuchni, zasadami racjonalnego i zdrowego żywienia, a także dekorowaniem i nakrywaniem stołu.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia polska PWE / Jolanta Berndt-Kostyrzewska. - Wyd. 45. - Warszawa : Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, cop. 2000. - 862, [2] s., [100] s. fot. kolor. : rys. ; 25 cm.
Wyd. poprz. pt.: Kuchnia polska.
Indeks.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 P (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Forma i typ
Odbiorca
Przynależność kulturowa
Gatunek
Dziedzina i ujęcie
Reprint z wydania Nakładem Gebethnera i Wolffa z 1928
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia PRL-u w Chicago / Czesław Chodkowski. - Warszawa : Ladiamed Zbigniew Łagodziński, 2016. - 308, [4] s. : il. kolor. ; 24 cm.
Na okł. podtyt.: Czesław radzi, jak smacznie gotować i robić pyszne szynki, kiełbasy oraz salcesony : wypróbowane przepisy i różne wskazówki.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia regionalna / [tekst oraz wybór i oprac. przepisów Krzysztof Żywczak]. - Warszawa : SBM, cop. 2013. - 235 s. : il. kolor. ; 25 cm.
(Twoja Kuchnia)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Polska kuchnia regionalna / Beata Tarnowska. - Warszawa : Dom Wydawniczy PWN, 2015. - 159 s. : il. kolor. ; 24cm.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Wypożyczalnia Filii Mamlicz
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej